Jak ważny jest błonnik w naszym organizmie?
Jak działa K-Biogreen?
Błonnik pokarmowy występuje głównie w owocach, warzywach, pełnych ziarnach i roślinach strączkowych. Z natury ludzie nie mogą trawić błonnika, w przeciwieństwie do tłuszczu, białka czy węglowodanów. Spożyty błonnik przechodzi przez nasz przewód pokarmowy i tworzy masę, która pomaga w wydalaniu stolcu i szkodliwych toksyn z naszego jelita.
Błonnik jest powszechnie klasyfikowany jako rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Rozpuszczalny błonnik znajduje się w owsie, grochu, otrębach ryżowych, roślinach strączkowych (fasola), jabłkach czy owocach cytrusowych. Nierozpuszczalny błonnik to mąka pełnoziarnista, otręby pszenne, kapusta, marchew i orzechy.
Bez odpowiedniego spożycia błonnika w naszej diecie będziemy mieli problemy z wypróżnianiem się oraz zaparcia. Niedobór błonnika może również spowodować poważne problemy zdrowotne, a nawet przyczynić się do nowotworu jelita grubego.
Zalecane spożycie błonnika u osoby dorosłej to 25 – 35 g dziennie.
Biogreen jest produktem organicznym otrzymanym z ponad 50 unikalnych, wyselekcjonowanych typów składników, takich jak: strączki, ziarna, warzywa, algi, bifidobakterie i enzymy pokarmowe. Odgrywają one ważne role w ludzkim organizmie oczyszczając, odtruwając, odmładzając, odnawiając prawidłowe funkcjonowanie organów życiowych i budując odporność.
1 miarka Biogreen-u (10g) zawiera ponad 5g błonnika.
1. Normalizuje wypróżnienia.
Błonnik pokarmowy zwiększa wagę, rozmiar i zmiękcza stolec, co powoduje, że jest łatwiejszy do wydalenia. Z drugiej strony błonnik pochłania wodę, co powoduje łagodzenie biegunki oraz luźnych, wodnistych wypróżnień. Błonnik oczyszcza nasze jelito, działając jak szczotka do szorowania. Włókno szczotkujące pomaga w usuwaniu bakterii i innych toksyn nagromadzonych w naszych jelitach. Wysokie spożycie błonnika może również pomóc w utrzymaniu jelit w zdrowej kondycji oraz obniżyć ryzyko rozwoju hemoroidów.
2. Obniża poziom cholesterolu.
Rozpuszczalny błonnik znajdujący się w fasoli, owsie, siemieniu lnianym czy otrębach owsianych wspomaga obniżenie poziomu „złego” cholesterolu. Badania wykazały również, że produkty bogate w błonnik mogą mieć inne korzyści zdrowotne dla organizmu takie jak: obniżenie poziomu ciśnienia krwi, zmniejszenie stanów zapalnych, obniżenie poziomu cukru we krwi. U osób z cukrzycą błonnik może spowolnić wchłanianie cukru i pomóc obniżyć i znormalizować poziom cukru we krwi. Biogreen zmniejsza więc ryzyko zachorowania i rozwoju cukrzycy typu 2.
3. Pomaga w odchudzaniu
Biogreen to produkt z dużą zawartością błonnika, a więc jest bardziej sycący od pożywienia w którym ilość błonnika jest niewielka. Powoduje to zmniejszenie ilości spożywanego posiłku, ale jednocześnie poprzez spożywanie preparatu Biogreen dostarczamy organizmowi dużą ilość witamin i składników odżywczych. Biogreen to produkt bardzo mało kaloryczny, można więc z powodzeniem spożywać go zamiast kolacji.
K-BIOGREEN to produkt naturalny.
Masa netto: 500 g